Bu ilginç gerçek, ABD'de ergenlerin TV, akıllı telefon, tablet gibi diğer ekranlı ürünleri kullanımı ve obezite risk faktörleri arasındaki ilişkiyi ölçmek için yapılan araştırmada ortaya çıktı.
BariatrikLab Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi kurucusu Prof. Dr. Halil Coşkun, The Journal Of Pediatrics dergisinde yayınlanan araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:

Sonuç olarak, araştırmaya katılan gençlerin yüzde 13,6'sında obezite olduğu gözlemlendi.
TV ve diğer ekranlı ürünlerin kullanımı ile şekerli içecek tüketimi, fiziksel aktivite yapımı, uyku düzeni ve obezite arasında ilişki olduğu sonucuna varıldı.
Mesela, günde 1 saat TV izleyen gençlerin 1.23 kere daha fazla şekerli içecek tüketme ihtimali varken, bu rakam günde en az 5 ya da daha fazla saat TV izleyen gençler arasında 2.72. TV izleme süresi arttıkça, obeziteye yakalanma riskinin arttığı da görülüyor. Günde 5 ya da daha fazla saat TV izleyenler arasında obeziteye yakalanma riski, hiç izlemeyenlere göre, yüzde 78 oranında daha yüksek çıktı. Çok TV izleyen erkeklerde yetersiz fiziksel aktivite oranı düşükken, bu oran kadın katılımcılar arasında yüksek çıktı. Hiç TV izlemeyen gençlere kıyasla, belli sürelerde TV izleyen gençlerde yeterli uyku alımının daha az olduğu görüldü.
Günde 5 ya da daha fazla saat ekranlı cihaz kullanan gençler arasında, bu cihazları hiç kullanmayanlara göre, yetersiz uyku alımının yüzde 80 oranında daha yüksek olduğu sonucuna varıldı. Ayrıca diğer ekranlı cihazların sıklıkla kullanan gençlerin günde en az bir tane şekerli içecek tüketme ve yetersiz fiziksel aktivite oranlarının daha yüksek olduğu görüldü. Günde 5 ya da daha fazla saat olacak şekilde ekranlı cihazların en yüksek seviyede kullanımının obezite riskini arttırdığı gözlemlendi ve bu cihazların günlük kullanım sıklığı ve obezite riski arasında bir doz-davranış ilişkisi olduğu sonucuna varıldı."
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Kadınca Kafe sizin için kuruldu, lütfen her türlü fikir ve eleştirinizi bize gönderiniz. Teşekkürler.