
Eğer öyleyse, bu durum genellikle zararlı olmayan ve yaygın bir cilt rahatsızlığı olan hiperpigmentasyonu işaret ediyor olabilir. Hiperpigmentasyon, ciltte melanin adı verilen pigmentin fazlaca birikmesidir.
Her yaştan, cinsiyetten veya ırktan insanlar hiperpigmentasyon problemi yaşayabilir. En yaygın nedenleri:
• Güneşe maruz kalma
• Kemoterapi ilaçları gibi ilaçlar
• Hamilelik
• Sivilce
• Hormon bozuklukları
Piyasada hiperpigmentasyon tedavisi için kullanılabilecek pek çok ürün olsa da, bu lekeleri hafifletmek için doğal bir yöntem arıyorsanız, aloe vera kullanmayı düşünebilirsiniz.
Aloe veranın, ciltteki yaraları iyileştirmeye yardımcı olmaktan cildi nemlendirmeye kadar cilt sağlığı için pek çok faydaya sahip olduğu bilinmektedir.
Aloe verayı cilde uygulamanın hiperpigmentli alanların görünümünü iyileştirmede yardımcı olabileceğini gösteren az miktarda bilimsel kanıt vardır, dolayısıyla aloe vera koyu lekelerden tamamen kurtulmayı sağlamayacaktır.
Aloe vera ciltteki pigmentasyonu azaltmak için nasıl iş görür?
Sınırlı sayıda yapılan araştırmalar göstermiştir ki, aloe veradaki bazı kimyasallar cilt beyazlatıcı özellikler gösterebilmektedir. Bu kimyasallara aloin ve aloesin denir.Aloin ve aloesin mevcut melanin hücrelerini yok ederek ve ciltte melanin oluşumunu önleyerek hiperpigmentasyon görünümünü azaltabilirler.
Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmada, bilim insanları, aloinin kurbağa yavrularından alınan pigmentli hücrelerdeki melanin hücrelerini yok ettiğini buldular.
Bilim adamları ayrıca, aloesinin insanlarda ortaya çıkan hiperpigmentasyonu önlemedeki etkilerini de incelediler. UV radyasyonu (güneş ışığı) hiperpigmentasyonun ana nedenidir.
Bir araştırmada, hiperpigmentasyon sorunu olan bir grup insanın önkollarının iç kısımları ultraviyole radyasyona maruz bırakıldı.
Katılımcılara günde 4 kez tedavi uygulandı. Grubun üyeleri, kollarına uygulanan tedavi şekline göre alt gruplara ayrıldı. Bu gruplar;
• Birinci grup: Aloesin kullandı.
• İkinci grup: Arbutin (hidrokinon) kullandı.
• Üçüncü grup: Hem aloesin hem de arbutin kullandı.
• Dördüncü grup: Herhangi bir tedavi görmedi.
Tedavisi görenlerde, tedavi görmeyenlere göre daha az pigmentasyon görüldü.
Aloesin-arbutin kombinasyon tedavisini alanlar en düşük pigmentasyonu gösterdi.
Ciltteki pigmentasyonunu tedavi etmek için aloe vera nasıl kullanılır?
Aloe vera jelini doğrudan bitkiden temin ederek kullanabilir veya jel olarak satın alabilirsiniz.Bitkiden jel elde etme
Aloe vera jeli, bitkinin sivri yapraklarının içinde yoğun ve yapışkan bir sıvıdır. Bir bitkinin içindeki jele ulaşmak için:1. Olgunlaşmış bir aloe vera bitkisi bulun. Olgun bitkiler daha yüksek seviyelerde aloin ve aloesin içerebilir.
2. Bitkinin kök kısmına yakın bir noktadan kalın bir yaprak kesin. Bu yapraklarda küf veya hasar belirtisi olmadığından emin olun. Tutarlı yeşil bir renge ve pürüzsüz bir görünüme sahip olmalıdırlar.
3. Kestiğiniz yaprakları yıkayıp kurulayın.
4. Yaprakların kenarlarındaki dikenli kısımları kesin.
5. Bıçak ya da parmaklarınızı kullanarak ince dış yapraktan jeli çıkartın. Bu jeli cilde uygulamak için kullanacaksınız.
6. Aloe vera jelini buzdolabında saklamak için dilimler veya küpler halinde kesin. Daha sonra çıkarın ve gerektiği gibi kullanın.
Aloe vera jeli uygulama
Aloe vera jelini günde birkaç kez tedavi etmek istediğiniz cildin hiperpigmentli bölgesine ince bir tabaka sürerek uygulayabilirsiniz.Aloe vera için belirlenmiş bir doz olmamasına karşın, çalışmalar ince bir tabaka aloe vera jeli uygulamasının etkili ve güvenli bir doz olduğunu göstermektedir.
Cilt pigmentasyonu için aloe vera kullanımının yan etkileri
Hem bitkiden direk elde edilen aloe vera jeli hem de bir eczaneden satın alınan jelin, çoğu sağlıklı insanın doğrudan cildine uygulaması için güvenli olduğu kabul edilir.Hiperpigmente olmuş cildin belirginliğini azaltmak için aloe verayı denemenin çok az riski vardır.
Bununla birlikte, aloe veranın koyu lekelerin görünümünü tamamen yok etmeyeceğini de unutmayın.
Ayrıca bazı kişilerin aloe veraya karşı alerjisi de olabilir. Bir kızarıklık ortaya çıkarsa veya cildiniz tahriş olursa, kullanmayı bırakın.
Cilt pigmentasyonunu azaltmak için evde uygulanabilecek alternatif çözümler
Hiperpigmentasyonu evde tedavi etmek için aşağıdaki doğal seçenekler de değerlendirilebilir.Elma sirkesi
Elma sirkesi asetik asit içerir. Araştırmalar asetik asidin ciltteki siyah noktaların belirginliğini azaltabildiğini göstermektedir.
Elma sirkesini eşit miktarda suyla karıştırabilir ve cildinizdeki koyu lekelere birkaç dakika boyunca uygulayabilirsiniz. Daha sonra ılık suyla durulayın. Bu çözeltiyi cildinize günde 2 defa uygulayabilirsiniz.
Azelaik asit
Araştırmalara göre, azelaik asit, hiperpigmentasyonu azaltabilmektedir.
Çoğu eczanede topikal kullanıma uygun azelaik asit jelini bulmak mümkündür. Paket üzerinde yazan talimatlarına göre kullanın.
Siyah çay suyu
Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışma, siyah çayın 4 hafta boyunca haftada 6 gün, günde 2 kez uygulandığında kobaylarda hiperpigmente olmuş cildin rengini açabildiğini göstermiştir.
Evde denemek için, siyah çayı demleyin ve en az iki saat boyunca soğumaya bırakın. Sonra bir pamuk topu ile cildinizin hiperpigmentli bölgelerine uygulayın.
Kimyasal peeling (Kimyasal cilt soyma)
Kimyasal peeling, fazladan pigment içeren en üst cilt katmanlarını çıkarmak için cilde asitlerin uygulanmasıdır.
Araştırmacılar, eczanelerde satılan çoğu kimyasal peelingin, daha koyu tenli insanlar için bile, talimatlara uygun olarak uygulandığında pigmentasyonu azaltmanın etkili ve güvenli bir yöntemi olduğunu belirtmektedirler.
Yeşil çay özü
Çalışmalar, yeşil çay ekstraktının ciltteki hiperpigmentli bölgelerin rengini açabileceğini göstermektedir. Paket üzerinde belirtildiği şekilde kullanın.
Hydrokinon
Arbutin olarak da adlandırılan hidrokinonun, özellikle diğer cilt açıcı kimyasallarla birleştirildiğinde hiperpigmentli cildin rengini açabildiği tespit edilmiştir. Reçetesiz olarak satılan kremler halinde mevcuttur.
Kojik asit
Kojik asit, ciltte melanini parçalayabilen ve daha fazla melaninin oluşmasını engelleyen ve cilt lekelerini beyazlatan bir mantardan elde edilir. Çoğu eczanede kojik asit içeren kremler bulunabilmektedir.
Niasinamid
Niasinamid cildin kararmasını önleyen ve aynı zamanda yüzdeki koyu lekeleri beyazlatan bir tür B-3 vitaminidir. Eczanelerde niasinamid içeren kremler bulunabilir.
Orkide özü
Orkide ekstrelerinin 8 hafta boyunca her gün kullanıldığında ciltteki hiperpigmentli bölgelerin rengini açabildiğine dair bazı kanıtlar mevcuttur. Aşağıdaki orkide özü gibi ürünler işe yarayabilmektedir.
• maskeler
• kremler
• cilt ovucular
Kırmızı soğan
Bilim insanlarına göre, kurutulmuş kırmızı soğan kabuğu, hiperpigmentli cildin rengini açan allium cepa adlı bir bileşen içerir. Bu bileşeni bünyesinde bulunduran kremler satın alınabilir.
Retinoidler
Retinoid, A vitaminden elde edilir ve uzun süre kullanıldığında hiperpigmentasyonu azaltmada işe yarayabillir.
Not: Retinoid krem genellikle cilt kızarıklığı gibi yan etkilere neden olur.
Retinoidleri cilt bakım kremlerinde yaygın bir bileşen olan retinol formunda bulabilirsiniz.
C vitamini
C vitamini kremlerinin, 7 hafta boyunca haftada 5 gün uygulandığında güneşin neden olduğu hiperpigmentasyonu azaltmada etkili olduğu bulunmuştur.
Sonuç olarak
Aloe veranın cildin hiperpigmente bölgelerinin görünümünü azaltabileceğine dair çok fazla bilimsel kanıt olmasa da, pek çok insan aloe veranın koyu lekeleri gidermede etkili olduğunu rapor etmiştir.Ayrıca aloe veranın herhangi bir yan etki göstermesi pek olası değildir ve cilt için oldukça sağlıklı kabul edilmektedir.
Daha fazlası için: http://kozmetrik.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Kadınca Kafe sizin için kuruldu, lütfen her türlü fikir ve eleştirinizi bize gönderiniz. Teşekkürler.