Gıda İntoleransı (Besinlere karşı hassasiyet) ne demek?

0
Gıda İntoleransı (Besinlere karşı hassasiyet) ne demek?

Besin alerjileriyle veya gıda intoleranslarıyla başım dertte diyorsanız doğru adrestesiniz. Alerji testi yaptırdım fakat alerjim olduğuna dair bir sonuç çıkmadı yine de o gıdayı tüketince kendimi yorgun halsiz hissediyorum veya bağırsaklarımın çalışma düzeni bozuluyor diyorsanız bu yazı tam da size göre...

Yıllar ilerledikçe çok küçük yaşlarda bile besinlere karşı hassasiyetle karşılaşıyoruz. Bu nasıl mümkün oluyor, daha anne sütünü yeni bıraktı ve ek besine yeni geçti diye sorularla karşılaşmaktayız. Fakat eğer annede bazı besinlere intolerans veya alerji varsa bunun bebeğine geçme durumu da olabilmektedir. Her zaman bu durumla karşılaşmasak da zaman zaman genetik aktarımlar sebebiyle bazı danışanlarımızda denk gelebiliyoruz.

Bu durumla elli yıl öncesi daha az karşılaşırken bu yıllarda neden artış gösterdiğine gelecek olursak en önemli nedenleri hazır beslenme ve paketlenmiş ürünlerin hayatımızda önemli bir yerde bulunmasıdır. Örneğin vücudumuz glutene sağlıklı beslenmede daha az maruz kalırken paketlenmiş gıdalarla veya dışarıda tüketilen hazır gıdalarla daha fazla maruz kalmaktadır. 

Herkes neden aynı derecede etkilenmiyor diyecek olursanız da kişiden kişiye değişen vücut yapısı özellikleri sebebiyledir. Alerjik durumu etkileyen durumlar, genetik aktarımlar, bağışıklık sistemi, enzimlerin çalışma durumu, vücutta birikmiş olan toksik maddeler, psikolojik yaklaşımlar şeklindedir.

En sık karşılaştığımız intoleranslardan ikisinden kısaca bahsedeceğim.

Laktoz İntoleransı

Laktoz intoleransı, vücudumuzda bulunan laktaz enziminin eksikliği ile ortaya çıkmıştır. Laktaz eksikliği en sık görülen enzim eksikliği olarak kabul edilir. İnek sütü protein alerjisiyle karıştırılmamalıdır. Bu alerjide inek sütü haricindeki sütler tüketilebilmektedir. Fakat laktoz intoleransında laktozsuz süt ürünleri kullanılmalıdır. İhtiyaca göre üretim yapıldığı için firmalar laktozsuz ürünlerin üretimini de başlatmışlardır. Pek çok markette laktozsuz süt ürünlerinden bulabilirsiniz.

Gluten İntoleransı

Buğdayda bol miktarda olmak üzere birçok tahıl tanesinde bulunan bir proteindir. Buğday, yulaf, çavdar ve arpa unlarında gluten bulunması sebebiyle gluten hassasiyeti olan kişilerin bu ürünlere dikkat etmesi gerekmektedir. Bu unlarla yapılmış ürünleri tüketemeyenler hangi besinleri tüketebilir, hep birlikte inceleyelim. Pirinç, mısır ve patates unundan yapılma ürünler tercih edilebilir. Şeker oranları biraz yüksek olduğu için kullanım miktarları kilo almayı önlemek adına önemlidir. Ayrıca glutensiz ekmek, glutensiz makarna gibi ürünleri de tüketebilirler.

Günümüzde gluten hassasiyeti (intoleransı) olmasa bile uzun süreli glutensiz diyet yapanlarla karşılaşmaktayız.  Bu sağlıklı bir durum değildir. Elzem miktarda vücudumuzun glutene de ihtiyacı vardır ki bu durum gluteni sindiren enzimlerin çalışması açısından da önemlidir. 

Glutensiz diyet yapmak istiyorsanız da bunu mutlaka beslenme uzmanınızla görüşerek yapmalısınız. Süresini size göre belirlemesi için. Kimisi için üç gün, kimisi için bir hafta, kimisi için bir ay sürebilecek bu listeler sizin bedeninizin ihtiyacı doğrultusunda belirlenmektedir.

Gıda intoleranslarından kısaca sizlere bahsettim. Peki sizlerde gluten veya laktoz tüketiminde oluşan  rahatsızlıklar nelerdir? 

İnstagram: dytbeyzakr

Dyt. Beyza Karabulut


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Kadınca Kafe sizin için kuruldu, lütfen her türlü fikir ve eleştirinizi bize gönderiniz. Teşekkürler.

Kadınca Kafe sizin için kuruldu, lütfen her türlü fikir ve eleştirinizi bize gönderiniz. Teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

buttons=(Kabul Et !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla
Accept !
To Top
Bumerang - Yazarkafe